fizetési meghagyás


alsovonal # 2020.12.09. 17:36

Ügyvéden keresztül adta be

És? Esetemben követeléskezelőket képviseő jogtanácsosok, ügyvédi irodák “véreztek el” mielőtt komolyabbra fordult volna a helyzet, pár példát írok lentebb, hogy miért.

ha ellent mondok mindenképp perré alakul.

Igaz, félreérthető voltam. Arra próbáltam célozni, hogy az FMH perré alakulását követően benyújtott felperesi előkészítő iratok gyakran hiányosak, vagy egyáltalán nem is adják be.
Elsőt értsd, úgy hogy a tényállás-előadási és bizonyíték-előterjesztési kötelezettség sokszor nem teljes körű felperesi részről, de a illeték lerovásánál is sokat hibáznak.

Ha nem élsz ellentmondással elveszed a lehetőséget magadtól, hogy megvédd magad és a végrehajtás fájdalmas dolog. (persze ha vesztesz, akkor is lehet végrehajtás)

drbjozsef # 2020.12.09. 18:04

Ferkõ74,

Ha ellentmondasz, perré alakul, és elsőre felszólítjàk a felperest, hogy fizesse be a per illetékét. Ha nem teszi, megszüntetik a pert. Sok FMH bukik el màr itt.

(Igaz, mivel a megszüntetés nem érdemi döntés, bàrmikor küldhet újabb FMH-t)

Ferkó74 # 2020.12.09. 18:07

Köszönöm szépen a válaszokat!

alsovonal # 2020.12.10. 15:54

Sziasztok!

Kicsit off, de tfh. jogosult FMH iránti kérelmet terjesztett elő 12. 02-án. Kaphatott erről ma (nekem túl gyorsnak tűnik) postai értesítőt a kötelezett, van-e valakinek tapasztalata az átfutási időt tekintve?
Holnap megtudná az-e amire gondol, de ma nem vehette át. (bravo Posta) Elutazik s 21-én veszi át.

drbjozsef # 2020.12.11. 06:23

Miért ne?

Belföldi forgalomban, munkanapokon feladott (nem elsőbbségi) levelek, 85%-át a feladást követő harmadik munkanapon, 97%-át a feladást követő ötödik munkanapon kézbesítjük, vagy megkíséreljük a kézbesítését.

rigoz # 2020.12.11. 13:17

@alsovonal: Nekem van elég szépen...

Hivatalos irat általában a feladást követő 3-5 munkanap alatt érkezik meg.

De volt olyan, aránylag ritka eset, hogy a feladást követő munkanap megjött, vagy második munkanap.

De az ötödikig nagyon ritka, ha nincs első kézbesítési kísérlet.

Elsőbbségi levelet - ugye az nem hivatalos - meg általában feladást követő vagy második munkanap, de legkésőbb a harmadik megkísérlik kézbesíteni.

Tudom, utóbbi nem volt kérdés, bár az fmh kérelem benyújtása tekintetében...

Tehát igen, létezhet, hogy a 02-án beadott kérelmet a közjegyző - ha iparkodott, márpedig akkor igen - kiadta és az van benne.

Bár fmh. eljárások kapcsán a tapasztalatom nem az, hogy ilyen gyors lenne az ügyintézés...

alsovonal # 2020.12.11. 13:28

@drbjozsef

A kézbesítés idejét tudom, inkább a @rigoz által írt közjegyzői ügyintézés általános idejére voltam kíváncsi. Valószínű iparkodott, de majd 21-én megtudja. :)

Kötelezett a követeléskezelőtől csak azt tudta meg, hogy 02-án FMH-t kértek. Közjegyzőt/ügyszámot akkor még nem tudtak mondani.

rigoz # 2020.12.11. 14:10

Csak halkan szólok: 21-én kezdődik a tárgyalás nélküli időszak, ami jan. 3-ig tart... :)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.11. 18:33

24. Nem mindegy.

rigoz # 2020.12.12. 06:45

Basszus, köszi Béla!

László1960 # 2020.12.15. 07:12

Üdvözlöm Önöket!

Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy kiadtak ellenem egy fizetési meghagyást, viszont a postai értesítőt nem kaptam meg. Ebben biztos vagyok, mert a feleségem folyamatosan itthon van, s tudjuk hogy a MOKK-os levelet komolyan kell venni.
Szombaton érkezett egy sima levél a MOKK-tól, mely szerint beállt december 3.-án a kézbesítési vélelem.
Olyan tanácsot kaptam, hogy dec. 18-ig (tehát 15 napont belül) simán ellentmondhatok még, s perré alakul. Nem tudom, hogy ez mennyire van így, mert ugye azt nehéz lenne bizonyítani, hogy nem dobtak be értesítőt.

Azt szeretném kérdezni, hogy a fentiek szerint helyesen jártam-e el? Mert 14-én csak simán ellentmondtam, ugyan azt is beleírtam, hogy nem kaptam értesítőt, de mivel azt nekem kellene bizonyítanom, az nehézkes majdhogy nem lehetetlen lenne.

Köszönöm előre is a válaszukat: László

gerbera317 # 2020.12.15. 07:21

a feleségem folyamatosan itthon van
Ilyen esetben nem az értesítőt kell várni, hanem a postást, személyesen. Az ellentmondásod pedig elkésett.

rigoz # 2020.12.15. 07:26

Gerbera, miért is lenne elkésett az ellentmondás, ha dec. 3-án állt be a kézbesítési fikció?

Nem, nem elkésett, dec. 18-ig ellentmondhat a kérdező.

Egyébként meg tudod vannak több emeletes társasházak, ahol a postások nem szoktak, szeretnek feljárni és körbe járni az egész tömböt... Az otthonlévőktől - jelen járványhelyzetben meg főleg - nem várható el, hogy egész délelőtt az "aulában" rostokoljanak, mert hozHAT hivatalos levelet a kézbesítő...

Kicsit szálljunk már le a földre! :)

László1960 # 2020.12.15. 07:27

gerbera317

Nyilván nem kedvességet várok, de gondolom, hogy nem vagy jogász, arról nem is beszélve, nem tudod a körülményeket, de alapból véleményt mondasz.
Mindíg átvesszük a fontos tértis leveleket, a csengőnk pedig sajnos nem működik.
Amúgy köszönöm a hozzászólásodat.

László1960 # 2020.12.15. 07:28

rigoz

Nagyon köszönöm a megtisztelő hozzászólását.

László

rigoz # 2020.12.15. 07:29

@László1960: Gerberának rossz szokása kéretlenül beszólogatni néhány amúgy nem helytelen tanács közt, bár most érdemben is tévedett...

Az ellentmondása időben lett megküldve, tehát irrelevánsak a kézbesítés körülményei. A kifogásnak viszont határozottnak kell lennie, önmagában, hogy utalt a kézbesítés szabálytalanságára az ellentmondásban, nem elegendő. Azt kifejezetten kérni kell, viszont ennek jelen esetben nincs jelentőssége.

wers # 2020.12.15. 07:42

Egyébként meg tudod vannak több emeletes társasházak, ahol a postások nem szoktak, szeretnek feljárni és körbe járni az egész tömböt... Az otthonlévőktől - jelen járványhelyzetben meg főleg - nem várható el, hogy egész délelőtt az "aulában" rostokoljanak, mert hozHAT hivatalos levelet a kézbesítő...

Ha ez így van, akkor nagy a baj. De nem így van. Ha mégis akkor be kell jelenteni a postán. Bár kérdés, hogy azonnal megválnak-e a kézbesítőtől, vagy csak sárgalapot kap, mivel erre munkakőrre nem tolonganak. Irgumburgumot biztos kap.

Nem kell feljárnia. Ha felcsenget lejöhet a címzett. Ha nincs ehhez "kedve" akkor pedig hagy a ládában értesítőt, de nyomtalanul nem távozik. Vagy a levelet kell otthagynia, vagy az értesítőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.15. 07:42

Még egy önérzetes adós...

rigoz # 2020.12.15. 07:48

@wers: Nálunk nem jár fel, se nem csenget...

Jó, utóbbiban annak is szerepe van, hogy amióta lecserélték azt a nyamvadt kaputelefont, azóta használhatatlan...

Teszem hozzá, hogy Én rendszeresen nézem a ládát, eleinte voltak gondok a kézbesítés milyenségével, de mióta "ismerik a nevem", azóta elvétve akad egy-egy levél évente, ami hibásan van a posta részéről kezelve... Ellenbe *r címzésű levél van ötszáz, sőt, többnyire azokat is megkapom...

@Béla: Ebben most nem értünk egyet. Nem kell várnia levelet (alapból fakultatív kvázi az fmh. eljárás abban a tekintetben, hogy sem fmh.-t kérni, sem pert indítani nem kötelező, de erősen ajánlott) feltétlen, főleg nem stázsálnia a postaládája felett.. Igaz, időnként nem árt belenézni. Ez meg is történt, megkapta a fikcióról az értesítést, megfelelően reagált rá, ennyi.

Az is lehet, hogy tényleg rossz helyre ment az eredeti levél, nekem volt olyan eset, hogy a tértivevényen néztem, hogy kinek az aláírása van rajta, erre mondják nekem, hogy igen, majdnem véletlen odaadta másnak a postás, már elkezdte aláírni az illető, mikor leesett, hogy jah, ez nem az Övé, hanem az Enyém és gyorsan visszavették Tőle...

Nem, ez nem vicc. És mégcsak nem is adós voltam adott esetben, azt hiszem valami Ket.-es sztori volt... A levél tartalma...

wers # 2020.12.15. 07:49

Még egy önérzetes adós...

Tudom, ennél jobban a paradicsomos káposzta... :)

wers # 2020.12.15. 07:51

Nálunk nem jár fel, se nem csenget...

Jó, utóbbiban annak is szerepe van, hogy amióta lecserélték azt a nyamvadt kaputelefont, azóta használhatatlan...

Akkor erről ne is beszéljünk.

Értesítőt akkor is kell hagynia.

László1960 # 2020.12.15. 08:07

Kovács_Béla_Sándor

Szó sincs önérzetről :)
Csak szimplán tanácsot kértem, ennyi... Jah, s nem árt, ha az a tanács hiteles forrásból érkezik.

De köszönöm Neked is a hozzászólást.

Egyébként családi házban lakom, a postás tudja a nevünket is, eddig minden levelet megkaptunk, mint ahogy ezt a simán bedobott MOKK-os levelet is, viszont az értesítőt nem.

rigoz # 2020.12.15. 08:24

@wers: Az értesítőkkel van gond még így is időnként, főleg helyettesítésnél. Múltkor is kaptam értesítőt, de rontva volt a levél fajtája, így rossz helyen keresték... Végül meg lett. De abból elég sok eset volt, hogy nem volt értesítő...

A múltkor találkoztam a helyettesítő postással is véletlen, kicsit elbeszélgettem vele.. Arról nem volt fogalma, hogy két perccel korábban bedobott hozzánk értesítőt.. :D Név alapján, mert Ő csak a címet nézte...

wers # 2020.12.15. 08:25

eddig minden levelet megkaptunk, mint ahogy ezt a simán bedobott MOKK-os levelet is, viszont az értesítőt nem.

Ismétlem, ha tényleg így van, akkor fel kell keresni a postát, panasszal kell élni.

rigoz # 2020.12.15. 08:28

Jelen esetben nem kell, csak lehet...

Mivel a fikcióról értesült és ellentmondással élt, határidőben a kérdező, így nincs jelentősége a kézbesítés - állítottan - szabálytalan voltának.